Kestävä kehitys luonnollinen osa Keitele Groupin toimintaa

Kestävän kehityksen mukaisesti toimiminen on yksi Keitele Groupin keskeisistä arvoista. Yhtiö kannustaa asiakkaitaan ekologisiin metsänhoito- ja puunkorjuumenetelmiin. Lisäksi ympäristöystävällisyys ja puuraaka-aineen alkuperä on sertifioitu, mikä antaa selvää kilpailuetua yhtiölle ja sen asiakkaille ympäri maailman. Nykyaikaisten tehtaiden tehokkuus säästää energiaa ja raaka-ainetta.

Puutuotteiden ja -rakennusten valmistaminen kuluttaa vähemmän energiaa kuin käytettäessä muita materiaaleja. Puu on ekologinen materiaali ja uusiutuva luonnonvara, ja puun käyttö hillitsee tehokkaasti ilmastonmuutosta, sillä kasvavat metsät ja puutuotteet sitovat hiilidioksidia pitkäksi ajaksi.

Kotimaista raaka-ainetta

Keiteleen käyttämä suomalainen puuraaka-aine tulee sertifioiduista, hyvän metsänhoitotavan mukaisesti hoidetuista talousmetsistä.

– Keitele ei osta puuta suojeluohjelmiin kuuluvilta alueilta. Kannustamme metsänomistajia ja alihankkijoita käyttämään metsäluontoa turvaavia sekä vesistö- ja maisemahaittoja vähentäviä metsänhoitomenetelmiä, johtaja Matti Kylävainio painottaa.

– Suosimme puunkorjuussa urakoitsijoita, jotka käyttävät mahdollisimman vähän ympäristöä kuormittavia korjuumenetelmiä. Keiteleen asiakkaat voivat olla aina varmoja siitä, että he ovat mukana taloudellisesti, sosiaalisesti ja ekologisesti kestävässä metsätaloudessa.

Energiaa hyötykäyttöön

Uusiutuvia biopolttoaineita hyödyntävän energialaitoksen ansiosta Keitele on energian suhteen 300-prosenttisesti omavarainen. Keitele Energy tuottaa sahauksen sivutuotteista myös kaiken tehtaiden tarvitseman lämmön, mikä takaa sahatavaralle ja jatkojalosteille pienen hiilijalanjäljen.

Innovatiivinen tuotantoprosessien integrointi mahdollistaa tehokkaan ja energiaystävällisen tuotannon. Esimerkiksi liimapuun valmistuksen kaikki vaiheet tapahtuvat saman katon alla.

Keitele minimoi tuotantonsa veden kulutuksen ja jätevesikuormituksen sekä melu- ja pölyhaitat. Keiteleen tavoitteena on olla ympäristökysymyksissä alansa edelläkävijä.


KalPa toteuttaa ympäristövastuuohjelmaa

Myös KalPa Hockey Oy  ̶  yksi Keitele Groupin yhteistyökumppaneista  ̶  suhtautuu ympäristöasioihin vakavasti. Tänä vuonna 90-vuotisjuhlavuottaan viettävä KalPa toteuttaa osaltaan sekä omaansa että jääkiekon SM-liigan ympäristövastuuohjelmaa.

Yksi ohjelman monista kohdista on esimerkiksi se, että ylimääräistä matkustamista vältetään, ja jokainen joukkue pyrkii samalla pelimatkalla pelaamaan useamman vieraspelin.

KalPan toimitusjohtaja Toni Saksman korostaa, että KalPa on tehnyt paljon työtä ympäristöasioiden edistämiseksi. 

– KalPa Hockey Oy oli yksi viidestä toimijasta, jotka saivat Kuopion kaupungilta viime keväänä Viksu Kuopio -tunnuksen resurssiviisauden ja kiertotalouden edistämisestä.

Olvi Areena sijaitsee lähellä keskustaa, joten moni katsoja tulee paikalle jo nyt kävellen, pyörällä tai julkisilla kulkuvälineillä. KalPa tekee yhteistyötä paikallisliikenteen kanssa, sillä paikallisbussilla pääsee KalPan peliin lasten bussilipun hinnalla niin Kuopiosta kuin Siilinjärveltäkin.

Uutta jäähallitekniikkaa

– Olvi Areenassa on uudistettua jäähallitekniikkaa, ja esimerkiksi kenttävalaistus on kokonaan led-valoilla toteutettua ja sitä voidaan säätää tehokkaasti kulloisenkin käyttötarpeen mukaan. 

Uusittu jääratakoneisto on niin sanottu hiilidioksilaitos, jolloin päästään eroon ympäristölle haitallisesta CFC-kylmäaineesta. Jääratakoneiston lauhdetta hyödynnetään myös uuden uimahallin puolella.

Olvi Areenassa käytetty sähkö tuotetaan vähintään 80-prosenttisesti uusiutuvilla energiamuodoilla ja ostettu kaukolämpö on kokonaan puulämpöä.

Kertakäyttöä karsitaan

– KalPan kaikissa VIP-tiloissa on käytössä oikeat aterimet ja astiastot, eivät siis kertakäyttöiset. Seura tekee yhteistyötä Jätekukon kanssa, joka järjestää muun muassa kierrätysopastusta ja biopussien jakoa KalPan tapahtumissa, KalPan viestintäkoordinaattori Marko Niloni lisää.

Jatkossa KalPa aikoo luopua muun muassa muovisista, kertakäyttöisistä kahvilusikoista ja ravintolatiloissa kartoitetaan muovisille kertakäyttötuopeille erilaisia vaihtoehtoja. 

Halliremontin jälkeen koko jäähalli-uimahallialueella on parempi jätteiden kierrätys.

Ympäristövastuuosio täydentyy Olvi Areenan remontin ja Kuntolaakso-hankkeen valmistuttua. Myös Liiga täydentää omaa ympäristöohjelmaansa.

 


Yhteispeli sujuu hyvin

Keitele Groupilla ja KalPalla on samansuuntaisen ympäristö- ja yhteiskuntavastuuajattelun lisäksi myös liiketoimintayhteistyötä.

Keitele Groupin tunnukset näkyvät KalPan peliasussa ja Olvi Areenalla. Lisäksi Keiteleellä on kaksi otteluisännyyttä, joissa on metsänomistajia vieraana. Keitele Group haluaa tarjota metsänomistajille 10 euron etupelin samaan otteluun, jossa heillä on otteluisännyydet. Metsänomistajat pääsevät myös edullisemmin KalPan kotiotteluun istumapaikoille.

Keitele Forest ja KalPa tekivät konkreettista, metsään liittyvää yhteistyötä viimeksi kesän alkupuolella taimenistutustöissä.

KalPan hyökkääjä ja kapteeni Tommi Jokinen, hyökkääjät Kai Kantola ja Miikka Pitkänen sekä puolustajat Ari Gröndahl ja Lasse Lappalainen sekä maalivahti Samu Perhonen istuttivat kuusentaimia päätehakkuupalstalla Keitele Forestin projektipäällikön Kimmo Viitamäen hyvässä opissa.

Taimien istutus oli toisille pelaajille tuttua, mutta toiset olivat siinä työssä ensimmäistä kertaa. Hyvien ohjeiden ja opastuksen avulla työ sujui ripeästi, huumoriakaan unohtamatta. Välillä pidettiin evästauko, ja sitten työ taas jatkui.

Tommi Jokinen kertoi, että kuusentaimien istuttaminen on ympäristöteko ja sellainen tuntui hyvältä. Jokiselle istutus on tuttua työtä, sillä hän on tehnyt sitä aiemmin appivanhempiensa metsässä.

– KalPa-Keitele Forest -yhteistyö sujuu kaikin puolin hyvin, joten miksei myös täällä maastossa, Jokinen tuumasi.

Ari Gröhndahlilla ei ollut aiempaa tuntumaa taimien istuttamisesta, joten työpäivä metsässä oli kiintoisa kokemus.

Gröndahl on tyytyväinen siitä, että ympäristö otetaan monin tavoin huomioon KalPan ja Liigan toiminnassa: – Kuusentaimien istuttaminen oli hyvin linjassa asianmukaisen ympäristöajattelun kanssa.