Usein kysytyt kysymykset

Olemme koonneet tähän listan kysymyksistä, joita kohtaamme työssämme lähes päivittäin. Toivottavasti löydät niistä vastauksen asiaan, joka askarruttaa sinua. Jos kuitenkin käy niin, että ongelma ei ratkea, ota yhteyttä omaan hankintaesimieheesi.

Olen ensimmäistä kertaa puukaupoilla. Kuinka aloitan puun myynnin?

Olet juuri aloittanut, tekemällä päätöksen ryhtyä puukauppaan! Seuraava askel on ottaa yhteyttä alueesi hankintaesimieheen. Hän neuvoo sinua puukaupan joka vaiheessa.

Pitääkö puun myyntiin hakea lupaa?

Normaalilla metsämaalla ei tarvitse hakea lupaa puunmyyntiin. Metsänkäyttöilmoitus on kuitenkin annettava metsäkeskukseen 10 päivää ennen työn aloittamista. Jos hakkuu sijoittuu kaavoitetulle alueelle, voi hakkuuseen tarvita maisematyöluvan.

Kesämökkini pihassa olisi muutamia puita, jotka haluaisin myydä. Voitteko tulla kaatamaa ne?

Muutaman puun takia ei hakkuukonetta ole kannattavaa tuoda paikalle. Pihaympäristöt ovat muutenkin metsäkoneille hankalia ympäristöjä toimia. Pihapuiden kaato kannattaa jättää siihen erikoistuneen ammattimetsurin työksi.

Metsässäni on hakkuu käynnissä. Saanko mennä käymään hakkuukoneella?

Hakkuukoneella saa mennä vierailemaan. Muistathan lähestyä hakkuukonetta varoen ja soittaa kuljettajalle ennen työmaalle saapumista. Puhelinnumeron löydät työmaan laidassa olevasta työmaakyltistä. Työmaalla vieraillessa on tärkeää pukeutua huomiovaatteisiin.

Asun kaukana metsästäni. Kuinka voimme hoitaa puukaupat?

Puukaupat voidaan hoitaa tarvittaessa täysin etänä. Alkuun pääset ottamalla yhteyttä sen alueen hankintaesimieheen, jonka alueella metsäsi sijaitsee. Hän toimii silminäsi ja korvinasi metsäsi sijaintipaikkakunnalla. Hänen puoleensa voit kääntyä kaikissa puukauppaan sekä metsääsi ja sen hoitamiseen liittyvissä asioissa.

Digitaaliset palvelut mahdollistavat tiiviin yhteydenpidon mistä ja milloin tahansa (esim. Teams, Skype ja Visma Sign -sähköinen allekirjoitus).

Käythän myös antamassa meille selailuoikeuden metsään.fi-palvelussa, jotta voimme suunnitella juuri sinun metsällesi sopivat hakkuut.

Mitä eroa on ylä- ja alaharvennuksella?

Katso tietoa harvennuksista ja hakkuutavoista: hakkuutavat.

Metsässäni on metsälain 10§ mukainen erityisen tärkeä elinympäristö. Kuinka minun täytyy ottaa tämä huomioon?

10§-kohteet on otettava huomioon suunniteltaessa hakkuita tai muuta metsänkäsittelyä ja rajattava tarvittaessa toimenpiteiden ulkopuolelle. Jos tiedät tai epäilet, että metsässäsi on 10§-kohde, kerro siitä hankintaesimiehelle puukauppaa suunnitellessanne.

Mistä ostatte puuta?

Ostamme puuta Järvi-Suomen ja Lapin alueilla. Oman alueesi hankintaesimiehen löydät täältä: hankintaesimiehet.