Keitele huomioi kaupunkilaisetkin metsäomistajat

Metsää Keski-Suomessa omistava Risto Tammelan nelihenkinen perhe asui Helsingissä 11 vuotta, jona aikana myös suhde Keitele Forestiin syntyi.

Koulutukseltaan Risto Tammela on kauppatieteiden maisteri sekä filosofian maisteri tilastotieteestä. Näitä kumpaakin alaa hän harjoittaa nykyisessä työssään kehitysjohtajana yrityksessä, joka tarjoaa mm. data-analytiikkaa pankeille.

Tammela näkee metsän omistamisen kaupunkilaiselle yhtenä varainhoitomuotona. 

Tiedän muutamia kollegoitakin, jotka ovat maaseudulta kotoisin ja ovat hankkineet lisää metsäomaisuutta palkkatyöllään. Harrastetaan myös omatoimisesti metsänhoitoa ja suunnittelua.

Risto Tammela kertoo tekevänsä raivaussahatöitä sen, minkä muilta töiltään ehtii. Hän myöntää, että metsänhoito on fyysisenä hyvää vaihtelua normaalille toimistotyölle. 

– Mutta eipä se oikea metsänhoito ole kovin kaukana yritystoiminnan strategioinnista ja suunnittelusta. Pitäisi olla visio siitä, miltä metsä näyttää 40 vuoden kuluttua ja pyritään eri toimilla siihen.

Päätehakkuut käyntiin

Risto Tammelan vaimolla ja tämän suvullaan oli metsätila Keski-Suomessa, ja vieressä oleva metsäpalsta näytti sopivalta tilan yhteyteen. Kun metsäpalsta tuli myyntiin, Tammela vaimoineen osti sen itselleen. Samassa kaupassa tuli myös umpeen kasvanut kuusikko. 

– Mietimme, että yritämmekö harventaa sitä, mutta totesimme, että siellä oli varmaan jo se +300 kuutiota hehtaarille. Ja vaikka sitä yrittäisi harventaa, voi olla, ettei se siitä kasvaisi. Se oli niin umpeen kasvanut, että kasvu oli pysähtynyt. Siinä oli myös toinen palsta, joka oli kärsinyt korjuuvahingoista. Siellä alkoi tulla niin paljon tuulenkaatoja, että sekin oli järkevää laittaa päätehakkuisiin vuonna 2018.

Myyntivaltti Keiteleellä

Risto Tammela kertoo yrittäneensä saada tarjouksia keskitettyjen www-palveluiden kautta ja muistelee saaneensakin kaksi tarjousta. 

– Sitten erä suosittelija kehotti minua ottamaan yhteyttä Keitele Forestiin, jolla oli kuulemma hieman erilainen liiketoimintamalli kuin muilla.

Ja niin tarjouspyyntö lähti netin kautta Keiteleelle. 

– Muilla yrityksillä oli hieman sellainen tyyli, että katselivat täällä olevan joku kaupunkilainen metsänmyyjä ja vaikutti siltä, että käytössä olivat metsänostajien konstit.

Ensiksikin tukin mitta oli 4 metriä, eivätkä he Tammelan muistikuvien mukaan tarjonneet kuin pitkien tukkien ja sellukuitupuun hinnastoja ensimmäisellä kierroksella. Keiteleellä puolestaan apteerausmitat alkoivat 3,1 metristä, joka sopi hyvin varsinkin toiseen myytävänä olevaan palstaan. 

– Siellä oli tukin mitat täyttävää puuta kyllä huimat määrät, mutta se ei ollut kovin korkeata. Siksi lyhyempi mitta sopi erinomaisesti. Itse asiassa on varsin hyvä myyntivaltti Keiteleellä, että voidaan tarjota hintaa lyhyemmille tukeille, Risto Tammela toteaa.

Koko prosessi sujui hänen kertomansa mukaan hyvin Keitele Forestin kanssa, ja kun paikalle tuli vielä tuttu hyvämaineinen korjuuyhtiö, ei ollut syytä huoleen. 

– Itse asiassa me hankimme Keiteleen kautta taimetkin kevään 2019 istutuksiin. Keiteleen edustajalla oli myös hyviä näkemyksiä siitä, minkälainen istutus ja metsänuudistus kannattaa tehdä.

Paluu juurille

Tällä hetkellä perhe asuu Jyväskylässä, jonka läheltä Risto Tammelan vaimo on kotoisin. Itse hän on syntynyt Vilppulassa, joka sekään ei ole kaukana Jyväskylästä.

– Suurin ero Helsingissä asumiseen on, että nyt ehdin käydä tekemässä metsätöitä jopa normaalin työpäivän jälkeen, Helsingistä matkaa kertyi yli 300 km suuntaansa.

Omana työnä Tammela hoitaa taimikon hoidot, jotka onnistuvat ilman raskasta kalustoa. Metsää on kuitenkin kertynyt jo sen verran, ettei kaikkea pysty tekemään yksin, vaan esimerkiksi istutuksissa on ollut apumiehiä ja maanmuokkaukset on ostettu ulkopuoliselta koneurakoitsijalta.

Kimmo Janas