Yli 30 vuotta yhteistyötä Keiteleen kanssa

Hakkuukoneiden esiinmarssi Suomen metsissä käynnistyi samaan aikaan, kun ensimmäinen saha Keiteleelle perustettiin.

Konehakkuun vallatessa alaa puunhankinnan kumppaneiksi haettiin koneyrittäjiä. Iisalmelainen Jorma Leinonen ja hänen poikansa Sami Leinonen ovat pitkäaikaisimpia Keitele Groupin koneyrittäjäkumppaneita.

—Työt alkoivat 80-luvun puolivälissä ajokonehommina Kockumsilla ja Ponsse PAZ:lla Vidgrénin Einarin kanssa. Einarihan ne urakat hommasi, Jorma Leinonen muistelee yhteistyötä Ponsse-metsäkonetehtaan nimekkään perustajan kanssa.

Kun Sami päätti peruskoulunsa vuonna 1988, alkoivat työt isän yrityksessä. Nuori mies pääsi heti markkinoille tulleen uudenlaisen hakkuukoneen ohjaimiin. Vastuullisen työn taustalla oli nuorukaisen kova osaaminen ja jo lapsena alkanut harjoittelu.

—Eihän Sami ollut vielä koulussakaan, kun jo teki pyhänseutuna ajokoneella ensimmäisen kuormansa ja purki sen. Seisoaltaan hytin lattialta käsin teki kuormaa —pikkuisen vain naama näkyi ikkunasta, Jorma-isä naureskelee.

Koneiden tulo mullisti puunkorjuun. Uudet toimintatavat herättivät ihmetystä ja huoltakin.

—Siinä oli mittauksia ja hakkuita seuraamassa niin isännät, naapurin isännät ja kylänmiehet, Sami Leinonen sanoo.

Kommelluksiltakaan ei vältytty. Miehet muistavat tapauksen, jossa heidät hälytettiin apuun, kun puunostokauppakirjaan oli epähuomiossa jäänyt merkintä, että rangat tehdään kahden sentin läpimittaan asti.

—Siirsimme koneet Viitasaarelta Pielaveden rajalle. Pomo lupasi meille kympin enemmän taksaa, tilanne ratkesi ja puunostosopimukseen kirjatut lupaukset pystyttiin metsänomistajalle pitämään, Jorma Leinonen sanoo.

Nyt koneet ovat tutumpia, puiden mittaus tarkempaa ja kiitokset yleisempiä.

—Moni metsänomistaja käy tervehtimässä. Tänä päivänä kiitosta tulee onneksi enemmän – joskus joku metsänomistaja tekee konemiehelle makkaratuletkin, kun ei niitä itse ennätä nykyään värkätä. Joku tuo joskus kiitospullonkin hyvin tehdystä työstä, Sami Leinonen sanoo.

Leinoset muistavat myös itse kiittää Keitele Groupia.

—Tili on tullut jämptisti kuin meijeritili – en muista, että maksut olisivat milloinkaan myöhästyneet. Tasainen tahti on ollut, juuri ja juuri ennättää kesälomansa pitää. Yhteistyö on kyllä pelannut, mistä suuret kiitokset.

Jorma ja Sami Leinonen