Talo valmiiksi Japanissa puolessa vuodessa!

Vakiomittaisten liimapuupalkkien ja -pilareiden rakennusjärjestelmä osoitti nopeutensa, kun Takahiro Nishidarakennutti kaksikerroksisen kodin perheelleen lähelle Tokion metropolia.  

 Myyntiedustaja Takahiro Nishida elää kuten puhuu. Keitele Groupin Aurorazai-liimapuutuotteita Japanissa edustava Nishida rakennutti monen muun japanilaisen tavoin perheelleen omakotitalon, on rakennettu Keitele Groupin valmistamista liimapuupalkeista ja -pilareista.

Japanilaisessa pilari- ja palkkijärjestelmässä seinien runkotolpat pystytetään harvempaan kuin Suomessa.  Vastaavasti pilarit ovat paksumpia, tyypillisimmillään kokoa 105 x 105 millimetriä. Pilareiden välissä ohuemmat vaakapalkit tarjoavat lisämahdollisuuksia kiinnittää seinän pintamateriaaleja.

Nishida osti 123 neliön rakennustontin tunnin junamatkan päästä Japanin pääkaupungista, yli 13 miljoonan asukkaan Tokiosta.

—Ostimme talopakettimme yritykseltä, joka välitti myös rakennustontteja. Yritys vastasi myös itse rakentamisesta. Lämpö-, vesi-, ilmastointi- ja sähkötyöt se osti alihankkijoiltaan.

Japanilaisen omakotitalon ostaja uskoo avaimet käteen -hankkeensa pitkälti yhden rakentajayrityksen käsiin.

—Rakennusfirma järjesti kaiken rakennuspiirustuksista materiaalihankintoihin ja rakentamiseen. Kolmen kuukauden suunnittelujakson aikana tapasimme viitisen kertaa kasvotusten ja tarkensimme suunnittelijan kanssa piirustuksia 3-4 kertaa, ennen kuin rakentaminen alkoi, Nishida sanoo.

Kaksikerroksisen, lattiapinta-alaltaan 92 neliön talon rakentaminen vei vain kolme kuukautta.

—Perustamistyöt aloitettiin lokakuussa. Työt olivat valmiit tammikuun alussa. Muuttamaan pääsimme tammikuun 25. päivä, Nishida kertoo.

Nishida asuu talossa vaimonsa ja 12-vuotiaan tyttärensä kanssa. Ennen koronarajoituksia hän ajoi tunnin työmatkan junalla Tokiossa sijaitsevaan toimistoon. Koronan myötä yksi kodin makuuhuoneista on muuttunut kotitoimistoksi, josta käsin hän suurimmaksi osaksi työskentelee.

—Tämä on liimapuupalkkien ja -pilareiden avulla rakennettu, hyvin tyypillinen nykyaikainen japanilainen puutalo, jossa on kolme makuuhuonetta, kylpyhuone ja keittiö-olohuone.

Modernit omakotitalot Japanissa ovat yleensä 2- tai 3-kerroksen taloja, jossa on pari makuuhuonetta, olohuone, keittiö ja pesuhuone.  

Keitele Group jalostaa liimapuutuotteet mahdollisimman pitkälle Suomessa. Japanissa paikallinen talotehdas työstää niihin tarvittavat liitokset.

Takahiro Nishidan koti on rakennettu 123 neliön tontille. Koska tontille vietiin vain valmiita talonosia, voitiin rakentaa talo, jonka pohjapinta-ala on vain 30 neliötä pienempi kuin tontti.  

Japanissa rakennetaan noin puoli miljoonaa puurunkoista omakotitaloa vuosittain.