Sujuvaa puukauppaa

Tapio Lähteenmaa sanoo tekevänsä mielellään kauppaa kotimaisen perheyhtiön, Keiteleen kanssa.

Virroilla asuva Tapio Lähteenmaa tekee mielellään puukauppoja Keitele Forestin kanssa, koska yhteistyö toimii hyvin, yhtiö on kotimainen ja se osaa tukkien tehokkaan katkonnan asiakkaan parhaaksi.

Eläkkeellä oleva tuotantopäällikkö Tapio Lähteenmaa asuu Liedenpohjan kylässä Pyymäki-nimisellä kotitilallaan. Tilayhtymä kuuluu Tapiolle ja hänen pojalleen Terolle.

– Vanhempani ostivat tilan valtiolta vuonna 1939. Nyt pellot ovat vuokralla, mutta kunnioitan vanhemman sukupolven pellonraivaustyötä sen verran, että en aio peltoja metsittää, Lähteenmaa sanoo. Pyymäessä on 18 hehtaaria pääasiassa mäntyvaltaista sekametsää. Kuusitukkikauppojakin Keitele Forestin Mikko Annalan kanssa on tehty. Metsästä osa on mäntytaimikkoa.

– Viime keväänä kaadettiin metsää nelisen hehtaaria. Mätästin maaston itse ja Keitele Forest toimitti männynsiemenet paikalle, Lähteenmaa kertoo.

Tapio ja Tero Lähteenmaa tekevät metsiensä raivaukset, ojitukset, mätästykset ja muut työt itse. Tälle metsätilalle soveltuu luontainen uudistus ja kylvö. Ohjeistusta saa tarvittaessa myös Pohjois-Pirkan metsänhoitoyhdistyksestä.

Tapiolla on luonnonläheisiä harrastuksia. kalastus on yksi hänen lempiharrastuksistaan, kesällä pidetään verkkoja ja talvella pilkitään.

Lähteenmaa sanoo tekevänsä mielellään puukauppaa kotimaisen yhtiön kanssa. Puukaupat ovat Keitele Forestin kanssa sujuneet oikein hyvin ja kauppoja on tulossa jatkossakin kuvio kerrallaan.

– Tiedän kokemuksesta itsekin aika paljon puukaupasta, tukkien mitoista ja sahauksesta. Sen perusteella olen tyytyväinen siihen, miten hyvää tukkien katkontaa Keitele Forest toteuttaa, Lähteenmaa korostaa.

Keitele Forestin metsäkoneurakoitsijana tällä hankinta-alueella ollut jo pitkään Jykylä & Pojat Oy. Lähteenmaan mukaan yrityksellä on hyvät koneet ja osaavat tekijät. Erityisesti harvennushakkuu on vaativaa työtä, joka vaatii onnistuakseen taitoa, kokemusta ja ”silmää”.

Verotus vie intoa puukaupoista

Puun hinta määräytyy markkinoilla ja hintataso on Lähteenmaan mukaan nyt kohtuullinen.

– Metsä vaatii hyvin kasvaakseen paljon työtä ja hakkuiden jälkihoitoon tarvitaan rahaa. Puukaupoissa kismittää lähinnä verottajan osuus, sillä se on nyt liian iso. Tämä ei ole lainkaan metsänkasvatusta kannustavaa ja moni metsänomistaja jopa jättää puuta myymättä kovan verotuksen vuoksi, Lähteenmaa tietää.

 

 

 

Perheen ikiliikuttaja jaksaa pitää nivelet notkeana.

 

Pientä puuhaamista

Tapio Lähteenmaa harrastaa verkkokalastusta ja pilkkimistä ja toimii kalastusyhdistysten luottamustehtävissä Virroilla. Metsästysharrastuksessa hänen tähtäimessään ovat hirvi, peura, kauris, sorsa ja jänis. Myös ammunta on yksi harrastuksista.

– Korjailen myös koneita ja teen metallitöitä. Aina pitää olla jotain pientä puuhaamassa, Lähteenmaa myhäilee.