Puurakentaminen luo lämmintä ja kestävää harmoniaa

Teksti: Jarmo Seppälä, Kuvat: Kuru Resort, Luoto ja Olli Ljokkoi

Puurakentaminen luo lämmintä ja kestävää harmoniaa

 

Puista tehdyissä rakennuksissa puu sitoo hiiltä elinkaarensa ajan eli toimii hiilisäilönä. Puu on kestävä, lämmin ja kaunis rakennusmateriaali, jota nykyaikainen rakennussuunnittelu yhdistää osaavasti myös lasiin ja betoniin. Puu on luonnossa uusiutuva paikallinen ja kierrätettävä materiaali ja sen kuljetuskustannukset ovat alhaiset.

Kuru Private Resortin luksusmajoitusta puusta rakennetuissa villassa

Puusta saadaan rakennuksiin kaunis ja viihtyisä vaikutelma. Suomalainen saha- ja puuteollisuus  tekee puusta pitkän kiertoajan tuotteita. Kun metsiä hoidetaan ja puuta käytetään, metsät kasvavat ja ja sitovat hiiltä koko ajan.

Suomalaisen puurakentamisen perinteisiin nojaten, mutta uutta luoden, suomalaiset suunnittelijat tuovat hienosti esiin puun hyviä ominaisuuksia ja visuaalista ilmettä.

 

Puurakennukset metsän keskellä

Puurakennukset, ravintola ja villat sijoittuvat kauniisti mäntypuiseen rinteeseen 

Rantasalmella Järvisydämen matkailukeskuksen tuntumassa sijaitsevan Kuru Private Resortin rakennusten lähtökohtana on ollut kaunis puurakentaminen, lämpö, laatu ja moderni arkkitehtuuri. Tämä sopii hyvin Kurun ideologiaan, joka tähtää asiakkaiden rauhoittumiseen ja voimaantumiseen luonnon ja metsäisten järvimaisemien keskellä.

Järvisydämen lomakeskuspäällikkö Aku Kärki kertoo, että ylelliset ja yksityiset villat ovat suunniteltu luomaan kohtaamisia luonnon kanssa. Jokaiseen villaan kuuluu luonnon elementtejä ja pintoja sekä tarkkaan harkittuja yksityiskohtia.

– Suunnittelun perustana on tarjota asiakkaille mahdollisuus luonnon monimuotoisuuden kokemiseen ja aistimiseen rinnetontilla mäntyvoittoisen metsän suojassa. Villojen ulko- ja sisäpinnat ovat pääasiassa mäntyä, samoin päärakennus on puurakenteinen. Rakennuksissa on viherkatot ja ulkoasu on varsin hillitty, Kärki kuvailee.

– Puu on ratkaisuna toimiva ja kestää aikaa, se on myös hengittävä materiaali. Asiakaspalautteissamme on todettu, että ”ei ehkä kotona tehtäisi näin, mutta onpa hienoja, kiinnostavia ja erikoisia ratkaisuja”, Kärki hymyilee.

Isojen ulkoterassien ja puu käytön lisäksi visuaalisuutta lisäävät isot lasipinnat ja monet puusepäntyönä tehdyt erityisratkaisut. Jokaisessa villassa on oma spa ja sauna.

Kuvassa on Kuru Private Resortin ravintola, huomioi sammalta kasvava katto ja suuri terassi

Kuru Resort on otettu käyttöön reilu vuosi sitten. Noin kahden hehtaarin alueella on nyt 20 villaa valmiina ja 12 on tulossa alkuvuoden aikana. Lisäksi alueella on päärakennus ravintoloineen, kylpylä ja kaksi kokoustilaa sekä rantasaunat.

– Järvisydämen matkailukeskus on kokonaisuudessaan rakennettu valtaosin luonnonmateriaaleista eli puusta ja kivestä, ja kylpylä on louhittu kallioon, joten Kuru sopii tälle alueelle erinomaisesti.

 

Olohuone järven rannalla

 Kuopion järvimatkailukeskus Luoto avautui viime vappuna. Luoto on kaupunkilaisten ”olohuone”, mutta siellä voidaan järjestää myös yksityistilaisuuksia ja yritysten tapahtumia.

– Luodon sijainti Kallaveteen pistävän aallonmurtajan kärjessä, kaupungin keskustan tuntumassa, on poikkeuksellinen ja ainutlaatuinen. Rakennus on jo itsessään nähtävyys ja jo suunnitelmista on tullut hyvää palautetta, projektin vetäjä Ville Iivonen kertoo.

Rakennusliike Soimun rakentama Luoto on näkyvällä paikalla järven äärellä. Rakennuksessa on paljon puuta ja lasia, ekologista arkkitehtuuria ja luontoelementtejä. Isot ikkunat ”maksimoivat maisemat”.

Suunnnittelija, arkkitehti, SAFA Mikko Jakonen Studio Puisto Arkkitehdit Oy:stä kertoo, että Luoto on tyylikäs, moderni, harmoninen ja selkeä korkean laatutason puurakennus.

Luodon kattoterassilta on upeat näkymät Kallavedelle, mutta myös itse Kuopioon. 

 

 

– Olemme käyttäneet mahdollisimman paljon kotimaisia materiaaleja ja puuta on kaikissa tiloissa. Puu on ekologinen, aito materiaali, johon liitetään lämpö, pehmeys ja harmonia. Puu merkitsee myös terveitä tiloja ja hyvää akustiikkaa, Jakonen kuvailee.

Kuvan oikeassa reunassa näkyy mustaa, hiillettyä puuta.

Kontrastia on saatu yhdistämällä vaaleita ja mustia puupintoja. Rakennuksen sisällä musta puu on petsattua, mutta ulkona tumma pinta on saatu hiiltämällä.

– Puuta hiillettäessa sen pinta poltetaan, harjataan ja puhdistetaan sekä käsitellään luonnonöljyllä. Hiiltämisessä puun omat luonnolliset suoja-aineet aktivoituvat ja lopputulos on hyvin säätä kestävä, luonnollinen ja myrkytön, Jakonen kertoo.

 

– Rakennuksen ulkopuolen puupinnat tulevat elämään ja patinoitumaan rakennuksen ikääntyessä. Tämä on tärkeä ja luonnollinen osa rakennuksen elinkaarta, ja tarvittaessa rakenneosia voidaan uusia.

Ville Iivonen kertoo, että Luoto on osa hanketta, jossa kehitetään Kuopio-Tahko-järvimatkailua. Jatkossa yhteistyötä on myös Järvisydämen kanssa ja tarkoituksena on luoda iso matkailualue, jossa toteutetaan kansallista ja kansainvälistä ympärivuotista järvimatkailua.