Kahden ja puolen miljoonan motin urakka

Kahden ja puolen miljoonan motin urakka

 

Hankintaesimies Jouko Tikkanen on puheiltaan vaatimaton mies, mutta hän kertoo ilmeisen mielellään arvion uransa aikana ostamastaan puumäärästä. ”Ilkan (Kylävainio) kanssa päädyimme tuonne 2,5 miljoonan kuution tietämille. Kauppasumman voinee arvioida hipovan sataa miljoonaa euroa”, Tikkanen kuvailee seuraajansa Matti Liimataisen kuunnellessa vieressä.

 

Konneveden hankinta-alue saa uuden isännän Joukon siirtyessä ansaituille eläkepäiville ja vastuun alueesta ottaa Matti Liimatainen. Hankinta-alueeseen kuuluvat Konneveden lisäksi Hankasalmi, Kangasniemi ja Rautalampi. 10 vuotta hankintaesimiehenä toiminut Liimatainen siirtyy uuteen tehtävään pykälän idemmäksi, sillä hänen nykyinen vastuualueensa ulottuu Saarijärveltä Laukaaseen.

 

Kysyttäessä esimiestä vaihtavan alueen metsävaroista, molemmat kertovat niiden olevan ”hyvät.” Kun kysymystä hieman tarkentaa, selviää että ollaan kuusivaltaisella ja hyväkasvuisella seudulla. Alue tuottaa merkittävissä määrin puuta Keiteleen tarpeisiin. Vielä 2000-luvun alussa kypsää metsää oli vielä nykyistäkin enemmän, mutta ihmistä suuremmat voimat puuttuivat peliin.

 

Jouko ja Matti alkavat muistella kesän 2010 heinäkuista Asta-myrskyä, joka runteli seudun metsiä rankasti. Tikkanen kertoo, että puiden korjuun kanssa kiire oli melkoinen. Metsäkeskus tuli puunkorjaajia vastaan sen verran, että metsänkäyttöilmoituksia ei ymmärrettävästi vaadittu luonnon näytettyä mahtiaan.

 

Molempien näkemys on, että tulevaisuudessa puulle tulee riittämään kysyntää. Tikkasen kertoessa Keiteleen sahan alkuajoista ja niiden aikojen haasteista, esiin nousevat uuden toimijan hankaluudet. Jo asemansa vakiinnuttaneet ostajat eivät mielellään luopuneet perinteisistä asiakkaistaan, ja joskus kauppojen haaliminen oli melkoista kärkitiedustelijan työtä. ”Nuo ovat kyllä huimia tarinoita! Sinulla on ollut mahtava ura”, kommentoi Liimatainen.

Vuonna 2011 Keiteleelle harjoittelijaksi ja sen jälkeen hankintaesimiehen pestiin tullut Liimatainen on metsätalousinsinööri ja hän kuvailee tulevaa tehtäväänsä ”unelmaduuniksi.” ”Katson suurella innolla eteenpäin ja teen työtä synnyinseutujeni metsissä. Jouko jättää jälkeensä suuret saappaat täytettäviksi ja teen parhaani niiden täyttämiseksi. Kiitos Jouko hyvästä työstä! Tästä on hyvä jatkaa!” Matti päättää.