Lassi Pekka Airaksinen.

Asiakkaamme kertovat: Istutukset ja harvennukset kannattaa tehdä ajoissa

Maaseutuyrittäjä Lassi-Pekka Airaksinen korostaa, että maanmuokkaus ja taimien istutus kannattaa tehdä heti päätehakkuun jälkeen. Sen jälkeen alkaa aktiivinen metsähoitovaihe, jonka oleellinen osa ovat riittävät harvennukset.

Airaksinen toimii Nilsiän Murtolahdessa maaseutuyrittäjänä. Omien metsien hoidon lisäksi häntä työllistävät esimerkiksi viljan ja heinänsiemenen viljely, viljan kuivaus, kasvinsuojeluruiskutus
ja kaivinkonetyöt.

Airaksinen on luovuttanut maatilan ja osan tilan metsistä pojalleen ja hänen puolisolleen, mutta osa metsistä on edelleen hänellä ja Maritta-puolisolla. Hän on perheineen ostanut metsätiloja, hoitanut metsiä ja laittanut ne kuntoon. Kaikki tilat ovat melko lähellä Koillis-Savossa, joten siirtymisiin ei mene kohtuuttomasti aikaa.

– Voisin vielä hankkia metsää lisääkin, mutta viime vuosien hinnannousujen vuoksi ostajan pitää nyt olla tarkkana, Airaksinen tuumaa.

– Uudistukset ja raivaukset teimme aiemmin omin voimin, mutta viimeisten neljän vuoden aikana on apuna on ollut ulkopuolista työvoimaa. Vuodesta 2013 lähtien olen tehnyt
puukauppoja joka vuosi. Enää ei ole tullut tehdyksi hankintakauppoja, kuten joskus aiemmin.

Airaksisen metsät ovat pääasiassa eri kasvuvaiheissa olevia kuusimetsiä hyvissä, kovapohjaisissa maastoissa. Metsät antavat tasaista tuottoa pitkällä aikavälillä.

Harvennusta ja raivausta
– Aiemmat metsänomistajat ovat yleensä hoitaneet metsiään hyvin, joten nykyisten omistajien pitää jalostaa ”metsäperintöään” samalla tavoin. Oikea-aikaisilla harvennuksilla ja tarpeellisella lannoituksella vuosikasvu saadaan huippuunsa.

– Maanmuokkaus, ojien teko ja taimien istutus kannattaa tehdä heti päätehakkuun jälkeen. Lisäksi raivaaminen on erittäin tärkeä työ ainakin rehevillä mailla noin neljän vuoden kuluttua taimien istutuksesta. Jos tätä ei tehdä, taimien kasvu kärsii.

Airaksinen muistuttaa myös hyväkuntoisten metsäteiden merkityksestä niin metsän hoidon kuin korjuunkin kannalta. Metsätilan ostettuaan hän on koneyrittäjänä itse kunnostanut tai tehnyt tien palstalle asti. Kunnollisen tien arvo voi näkyä myös puukaupan hinnassa.

Hyvä katkonta – hyvä hinta
Airaksinen on aina kilpailuttanut puukauppansa. Monet kaupat hän on tehnyt Keitele Forestin kanssa, koska hinta on ollut sopiva ja tukkimitat hyviä. Taimet hän on hankkinut Keiteleen kautta.

– Hyvä katkonta on ratkaiseva asia, sillä myyjä tekee ison tilin tukkikaupassa. Parinkin prosentin ero on merkittävä. Tilanteesta riippuen myös runkohintakauppa voi olla hyvä ja helppo menetelmä, Airaksinen sanoo.

Tällä hetkellä Airaksinen on puukauppojen osalta hieman tarkkailuvaiheessa. – Mutta kaikki harvennukset on tehtävä silti ajallaan, vaikka kaupat olisivat vasta suunnitteluvaiheessa, hän korostaa.

Vapaa-aikanaan Airaksinen harrastaa kalastusta sekä hirven ja pienriistan metsästystä

Teksti: Jarmo Seppälä / Kuva: Joona Ljokkoi
Artikkeli julkaistu alunperin Keitele & Metsä – Asiakaslehdessä 1/2020.